Choroba Hashimoto opisana po raz pierwszy w 1912 roku przez japońskiego chirurga, dotyka z roku na rok coraz większą grupę ludzi. Jest to przypadłość o podłożu autoimmunologicznym, typowa dla kobiet. Pomimo niewielkiej wiedzy na temat tej choroby badania wskazują na jej korelację z dietą i ogólnoustrojowym stanem zapalnym, który może być spowodowany reakcją alergiczną na poszczególne składniki pokarmowymi.
Czym jest choroba Hashimoto?
Choroba Hashimoto to przewlekłe zapalenie tarczycy określane także jako przewlekłe limfocytowe zapalenie gruczołu tarczowego. Zapalenie to ma podłoże autoimmunologiczne i często współistnieje z innymi chorobami autoimmunologicznymi. W konsekwencji stanu zapalnego następuje zwłóknienie i atrofia miąższu tarczycy, co z kolei przyczynia się do zaburzenia pracy tego narządu. Choć w początkowej fazie choroby może dojść do lekkiej nadczynności, zasadniczo Hashimoto powoduje niedoczynność. Szacuje się, że około 10 % populacji choruje na tą przypadłość jednak wiele źródeł podaje, że może być to nawet 30%. Częściej na chorobę zapadają kobiety. W celu zdiagnozowania choroby Hashimoto oznacza się we krwi poziom TSH, T3 i T4 oraz przeciwciał anty-TPO. TPO to peroksydaza tarczycowa stanowiąca główny antygen komórek tarczycy, który jest najczulszym parametrem w wykrywaniu autoimmunologicznych chorób tarczycy.
Jakie są objawy choroby Hashimoto?
Przebieg choroby Hashimoto często jest utajony. Mamy wówczas do czynienia z postacią łagodną lub bezobjawowową. Symptomy pojawiają się wraz z rozwojem niedoczynności. Wówczas u pacjentów może występować uczucie zmęczenia, wzrost masy ciała, wrażliwość na chłód oraz bóle stawów i mięśni. Częstym objawem są też zaparcia, problemy trawienne, zaburzenia miesiączkowania u kobiet oraz sucha, zimna, żółtawa i pogrubiona skóra. Czasem do powyższych objawów dochodzą jeszcze przesuszone i przerzedzone włosy oraz łamliwość paznokci. W skrajnych przypadkach pojawia się spowolniony puls, bradykardia i zmniejszona amplituda fal serca w odczycie EKG, a nawet zaburzenia oddychania i niedotlenienie. U niektórych pacjentów pojawia się depresja.
Choroby towarzyszące Hashimoto.
Zapalenie tarczycy może występować samodzielnie lub współwystępować z innymi jednostkami chorobowymi o podłożu autoimmunologicznym. Należą do nich np. bielactwo, cukrzyca typu 1, reumatoidalne zapalenie stawów, niedokrwistość Addisona-Biermera, celiakia, nietolerancja laktozy lub inne choroby tarczycy. Ostatnio dużo mówi się o korelacji stanu zapalnego tarczycy ze stanem zapalnym alergicznym wywołanym przez produkty spożywcze dostarczane w diecie chorego. Mowa tutaj o rozmaitych nietolerancjach pokarmowych, które mogą być wywoływane przez różne produkty spożywcze. Nietolerancja może być spowodowana produktami wysoko przetworzonymi, genetycznie modyfikowanymi ale również potencjalnie zdrowymi. Najczęściej wymienianymi alergenami są: pszenica, jaja, mleko wysoko przetworzone, pomidory oraz ryby.
Jak się leczy chorobę Hashimoto?
Niestety, na rynku nie ma leków, które niwelowałyby stan zapalny tarczycy. U chorych stosuje się (pod kontrolą lekarza) terapię lewotyroksyną. Jej głównym celem jest uzupełnianie hormonu w niedoczynności. Coraz częściej mówi się jednak o zbawiennym wpływie diety na stan chorych. Dobrze dobrana dieta ma na celu zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie. Zatem, jest to dieta eliminacyjna w której rezygnuje się z produktów alergizujących chorego. Można to robić metodą prób i błędów eliminując z diety poszczególne produkty i po okresie około 3 miesięcy weryfikując stopień nasilenia choroby. Można również skorzystać ze znacznie szybszej i bardziej miarodajnej metody, a mianowicie wykonać test na nietolerancję pokarmową. Taki test może obejmować od kilkunastu do nawet kilkuset przeciwciał IgG przeciwko rozmaitym składnikom pokarmowym. Wynik testu jest jednoznaczny i może stanowić podstawę do stworzenia diety optymalnej dla danego chorego. Poza eliminowaniem z diety produktów nietolerowanych przez pacjenta w Hashimoto można się również stosować do ogólnych zaleceń uniwersalnych dla wszystkich z tą przypadłością. Należy tutaj m.in. ograniczenie w diecie produktów wysoko-przetworzonych, o wysokim indeksie glikemicznym oraz warzyw z rodziny kapustowatych (kapusta, brokuły, kalafior oraz jarmuż). Chorym zaleca się również wprowadzenie do diety produktów naturalnych i suplementów diety o właściwościach przeciwzapalnych. Należy do nich np. kurkuma dostępna w postaci sypkiej przyprawy, w postaci herbatek np. Ekologiczna Herbatka z kurkumą Dary Natury oraz ekstraktu bogatego w kurkuminę.
Warto wiedzieć więcej z Aptemed
Mamy nadzieję, że dzięki naszemu poradnikowi dowiedziałeś się czym jest choroba Hashimoto i jak ważne jest w tej chorobie zachowanie prawidłowej diety. Jeśli chcesz poszerzyć swoją wiedzę w zakresie różnego rodzaju schorzeń oraz sposobów zapobiegania im, zachęcamy do przejrzenia innych artykułów dostępnych na stronie Apte-Med. Zaglądaj na naszego bloga jak najczęściej, ponieważ regularnie publikujemy tam wiele ciekawych tekstów, z których dowiesz się, jak zadbać o zdrowie swoje i swoich bliskich.